Therapieën |
VoedingsgeneeskundeEr zijn veel theorieën ontwikkeld wat nu gezonde voeding is. Veel theorieën geven tegenstrijdige informatie wat vaak voor veel verwarring zorgt. Wel is het duidelijk dat gezonde voeding, voeding is die bijdraagt aan de gezondheid en die het lichaam zo min mogelijk belast. Voeding moet immers voeden en niet alleen vullen. Gezonde voeding moet alle voedingsstoffen leveren die de lichaamscellen nodig hebben om al hun functies optimaal te kunnen uitvoeren. Gezonde voeding is
ook voeding dat door de mens verteerd en verwerkt kan worden en waarvan de afvalproducten zonder teveel moeite uitgescheiden kunnen worden . Gezonde voeding is essentieel voor het verkrijgen en behouden van een goede gezondheid en heeft daarom een hele belangrijke rol in de aanpak naar een betere gezondheid en verminderen van gezondheidsklachten. Gezonde voeding dient niet alleen de juiste benodigde voedingsstoffen in optimale hoeveelheden en verhoudingen te bevatten, maar dient ook de juiste energetische Yin of Yang kwaliteiten te bevatten. Yin en Yang zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het Yin-Yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij Yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en Yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. De meeste huidige ziekten en aandoeningen zijn overwegend Yin van kwaliteit. Door het eten van voeding met een overwegend Yin kwaliteit zal het evenwicht nog verder verstoord raken. Het eten van voeding met een overwegend Yang kwaliteit zal het in de mens verstoorde evenwicht meer naar balans brengen. Gezonde voeding heeft een hoge energetische waarde ofwel bevat opgeslagen levenskracht in de vorm van biofotonen (van zonlicht) en negatief geladen waterstof ionen. Voeding dat (overmatig) bewerkt is, kunstmatig geteeld is, onrijp is geoogst en met pesticiden is bewerkt bevat een lagere energetische waarde dan biologische geteelde onbewerkte voeding. Gezonde voeding dient ook geen giftstoffen te bevatten. Door gebruik van pesticiden en conserveringsmiddelen bevatten veel voedingsmiddelen giftige stoffen. Gezonde voeding dient dus aan veel voorwaarden te voldoen wil het echt gezond zijn voor de mens. Gezien dat veel mensen een verzwakte spijsvertering hebben of bepaalde voedingsmiddelen niet verdragen of bepaalde tekorten hebben dient bij voorkeur ieder een op zijn situatie aangepaste voedingsvoorschriften krijgen om behandeling tot een succes te kunnen maken. In mijn praktijk maak ik vooral gebruik van de inzichten van Dr. L. Wilson, Weston Price, Dr. Brian Peskin, Stephen Cherniske. Dr. Natasha Campbell-McBride en andere artsen, wetenschappers en voedingsdeskundigen die onderzoek gedaan hebben naar gezonde voeding. |